Öğrencilerimizin daha iyi öğrenmesine yardımcı olabilecek birçok kaynak vardır. Bunlardan bazıları kitaplar, web siteleri, uygulamalar ve yazılım programlarını içerir.
Öğrenme söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir çözüm yoktur. Her öğrencinin farklı ihtiyaçları ve tercihleri
Doğru seçtiğinizi düşündüğünüz kaynağı iyice okuyun. Satır satır okuyun, kavramlara odaklanın ve bunu öğretmenleriniz, ebeveynleriniz ve arkadaşlarınızla tartışın. Kavramlar hakkında yeni boyutlar öğrenebileceksiniz. Cevapları karıştırmamalı, bunun yerine bu sorunun neden bu soruya karşı verildiğini anlamalısınız.
Tüm bu yönergeleri düzenli olarak ritüel olarak takip edin. Usta bir öğrenci yalnızca konuyla ilgili net bir kavramın sınavlarda iyi puan almasına yardımcı olacağını hatırlamalıdır. Ayrıca, sorunlarınızı ve şüphelerinizi öğretmenlerinizle tartışmanız, içinizdeki sorgulama gücünü artıracaktır, bu bir artı puandır çünkü “meraklı zihin, yeni icatların doğum yeridir”!
İçindekiler
Kapsamlı Araştırma ve Referans
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini yükseltmeleri, halkın refah seviyelerini arttırmaları, dünya çapında söz sahibi olmaların yolu eğitimden geçer. Eğitim de kapsamlı araştırma yaparak, düzenli ders çalışmaktan geçer. Zincirleme başarı denilen olay tam da budur. Hangi kaynaktan ders çalışmanız gerektiğini öğretmenlerinize sorarak öğrenmelisiniz. Zaman en çok sizin için önemli. Zaman en çok sizin için işliyor. Sizce gereksiz kaynaklardan ders çalışmanın size bir faydası var mı? Peki kolay olan ve yapabildiğiniz soruları tekrar tekrar çözmenin size bir faydası var mı?
Çözümü Olan Kaynakları Tercih Edin
Sınavlarda optimum puanı almak, her öğrencinin okulda adım attığı andan itibaren gözünü diktiği büyük bir hedeftir. Arada bir, kişinin sınavdaki performansı ve bunun sonucunda ortaya çıkan sonuç, verilen sıkı çalışma miktarına göre belirlenmez. Çalıştığınız malzemeler de çok önemli bir rol oynar. Pek çok kaynağın sadece bir tık uzakta olduğu bu internet çağında, doğru kitabı ve çalışma materyalini seçmek biraz göz korkutucu olabilir. Ama çözümlü olan kaynakları etkin bir şekilde çalıştığınız sürece, bir şeyleri kaçırma korkusuna kapılmanıza gerek yok. Kendinizi motive ediyorsanız ve hazırlığınızda çözümü olan kaynakları tercih ediyorsanız, bunlar içeriği öğrenmek, stratejiler uygulamak ve örnek soruları denemek için harika bir yol olabilir.
ÖSYM Soru Tipine Yakın Soruları Olmalı
ÖSYM sorularını MEB kitaplarına göre belirliyor. Yani müfredat dışı soru sorması mümkün değil. Aslında hazine sizin ellerinizin altında, okul kitaplarınızda. Oradaki bilgileri yeterince öğrendikten sonra sadece e test çözerek, bilgilerinizi pekiştirmeniz yeterli olacaktır. Peki ÖSYM soru tipi nasıl? Bunu da öğrenmenin en basit yolu çıkmış soruları çözmekten geçiyor. Çıkmış soruları çözerek, sorular hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz. Daha sonrada aldığınız test kitaplarında çıkmış soruların size ışık olmasını sağlamalıyız.
Seçeceğiniz yayınevi çok önemlidir. Kalitesiz hiç duyulmadık yayınevinin kitapları size fayda sağlamaz. En çok soru tutturan yayın evlerini araştırıp, o yayınevinin kitaplarını kütüphanenize eklemelisiniz.
Seviyenize Göre Seçim Yapın
İlk etapta ders hakkında hangi seviyede olduğunuzu biliyor musunuz? Bu soruyu cevaplamanız gerekiyor. Doğru kaynak seçimi yaparken başlangıç, orta ve ileri seviyelerinden kendinizi nerede görüyorsanız o seviyeye ait kaynakları almanız gerekir. Her ders için üç kaynak ismi bulup bir kâğıda yazın. Sonra bulduğunuz kaynakları mümkünse bir kitapçıya gidip elinize alarak inceleyin. Tasarımına, içeriğine, rengine, yazı tipine bakın.
Hangisiyle çalışmaktan hoşnut olacaksanız, hangi kitap içinize sinerse, hangi kitap gözünüzü yormuyorsa onu seçin. Gününüzün önemli bir kısmını seçmiş olduğun kaynaklardan ders çalışarak geçireceğiniz için bu detayı lütfen atlamayın. Kesinlikle ders çalışmaktan zevk alacağınız bir kaynağa yönelin.
Bir dersten ikiden fazla kaynak kullanmanıza çoğu zaman gerek kalmaz. Seçtiğiniz iki kaynakla bir süre çalıştıktan sonra kaynaktaki testleri %85 ve üzerinde doğruluk oranıyla çözüyorsanız bu kaynağı bir kenara koyup bir üst seviyedeki kaynağı yine aynı yöntemle alıp çalışmak sizin için daha iyi olacaktır.
Yani kısaca seviyenizi bilin. Kendi seviyenizi bilmezseniz ihtiyacınızı karşılayacak çözümler bulamanız imkânsızlaşır. Kendi seviyenizin üzerinde kitaplar kullanmak sizi zorlar. Seviyenizin altında kitaplar ise size hiçbir şey katmadığı gibi, en değerli hazineniz olanzamanınızı elinizden alır.
Deneme Seçimlerine Dikkat
Deneme çözmek, sınavlara hazırlık sürecinin olmazsa olmazıdır. Sınav zamanı yaklaştıkça daha da sıklaştırmak adına, öğrenciler deneme çözerek, eksikliklerini gidermeye çalışır. Deneme seçerken en dikkat etmeniz gereken husus, denemelerin çözümlü olmasıdır. Öğretmeninize her zaman soru götürmeniz mümkün olmayabilir. Ama çözümlü deneme sorularında eksik olduğunuz her konuyu fark ederek, eksiklerinizi giderebilirsiniz.
Ayrıca seviyenize uygun deneme çözmeniz de ikinci dikkat etmeniz gereken husustur. ÖSYM hiçbir zaman çok zor soru sormaz. Çok zor bir deneme çözmek sizin motivasyonunuzu düşürebilir. Ayrıca çok basit deneme sınavı çözmekte eksiklerinizi görme konusunda yeterli olmayabilir. İşte bu yüzden denemelerinizi özenle seçmelisiniz.
Son olarak da müfredata uygun deneme sevmediğinize emin olmalısınız. Müfredata uygun olmayan, sınavda asla çıkmayacak tarz da bir deneme çözmek boşa kürek çekmek gibidir, size fayda sağlamaz. Bu yüzden deneme alırken, öğretmeninizin size önerdiği denemeleri seçmekte fayda var.
Müfredata Uygun Olmalı
Gerek okul sınavlarında gerek LGS sınavında gerekse üniversite sınavlarında, hangi sınava giriyorsanız girin çalıştığınız kaynak kitaplarınız müfredata uygun değilse onları çöpe atın. Çünkü müfredata uygun olmayan kaynak bir kitap sizin zamanınızın boşa gitmesinden öteye gidemez. Doğru kaynaktan ders çalışmak ne kadar önemliyse, zamanınız da sizin için o kadar önemli. Müfredata uygun olmayan kitaplar üzerine yoğunlaşmak, size fayda sağlamadığı gibi değerli vaktinizi de çöpe atmış olur.
Ayrıca yayın yılı da oldukça önemlidir. Eğer geçmişe ait soru bankalarını çözerseniz bu size fayda sağlamaz. Yeni basım kitapları tercih etmelisiniz. Basım yılına dikkat ederek sorular çözerseniz çağa ve sınava ayak uydurmuş olursunuz. Güncel olanı çözmek sizin için her zaman avantajıdır. Çünkü sınav sisteminde artık daha çok yoruma dayalı sorular sorulmaktadır.
Çözemediğiniz Soruların Üzerine Gidin
Sınav esnasında çözemediğiniz soruları geçmenizi önersek de, sınava hazırlık aşamasında kesinlikle bir soruyu bile çözümsüz bırakmanız tavsiye etmiyoruz. Çözemediğiniz sorular vakit ayırmalısınız. Bilişsel yetenekler doğuştan gelmez, öğrenme ve çalışma arzusu ile de güçlendirmeniz gerekir. Çözemediğiniz sorular için vakit ayırıp, soruları anlamaya çalışırsanız bir dahaki deneme sınavında benzer tarz soruyu çözmenin haklı gururunu yaşamış olacaksınız. Ne kadar fazla soru çözersiniz o kadar yanlışınız olacak. Ne kadar yanlışınız olursa da cevabını öğrenerek bir dahaki deneme sınavında o kadar doğrunuz olacaktır. Bu döngü hiç şaşmaz, merak etmeyin.